MAKALELER / HERBİSİTLER VE DENEME KOŞULLARI



1. Kültür Bitkisi ve Çeşidinin Seçimi Denemeler en yaygın ekilen çeşitlerde kurulmalı ve yapılacak işlemler yerel tarım tekniklerine uygun olmalıdır. Çeşitler üzerinde selektivite denemelerine ihtiyaç duyuluyor ise ayrı bir deneme yapılmalıdır.

2. Deneme Yerinin Özellikleri Deneme parsellerinde, anasonda sorun olan yabancı otların bulunmasına ve bunların da homojen bir dağılım göstermesine dikkat edilmelidir. Kültürel işlemler (toprak tipi, gübreleme, toprak işleme, ekim şekli vs.) tüm parseller için homojen olmalı ve bu da yerel tarım tekniklerine uygun olmalıdır. Deneme yerine bir önceki yılda ekilmiş olan kültür bitkisinin adı veya nadas olup olmadığı kaydedilmelidir. Yürütülen denemelerde bitkiye ilişkin özellikler (çeşit, yetiştirme tekniği, bitki boyu, sıra arası ve sıra üzeri mesafe vb.) verilmelidir. Denemeler en az iki kez yapılmalıdır. İlaç veya ilaçlar farklı ekolojik koşullarda en az iki yerde bir yıl, aynı ekolojik koşullarda ise iki yıl denenmelidir.

3. Yabancı Otlara Etki Denemeleri Yabancı ot yoğunluğu, zarar eşiği bilinen türlerde en az zarar eşiği seviyesinde, zarar eşiği bilinmeyen türlerde ise tür ayırımı yapılmaksızın m2 ’de ortalama en az 10 adet veya kaplama alanı %10 olmalıdır. Ayrıca deneme yerinde bulunan yabancı ot türleri ile ilaç etki spektrumunda bulunan yabancı ot türleri arasında paralellik bulunmalıdır.

4. Selektivite Denemeleri Kültür bitkisine karşı yürütülecek selektivite denemelerinde, parseller yabancı otlardan elle veya mekanik yolla temizlenmiş olmalıdır. Çok zorunlu durumlarda bir başka herbisit de kullanılabilir. Ancak, bu ilacın kültür bitkisine olumsuz etkisi olmamalı ve denenen ilaç ile karşılaştırma ilacını etkilememelidir.

5. Deneme Deseni ve Tertibi Deneme tercihen tesadüf blokları deneme desenine göre kurulur. Denemeye alınacak ilaç veya ilaçlar ile karşılaştırma ilacı veya ilaçlarının dozları ve şahit (ilaçsız parsel) denemenin karakterlerini oluşturur. Gerekli durumlarda uygulama zamanı da ayrı bir karakter olarak alınabilir. Çok yıllık yabancı otlar için düzensiz parseller oluşturulabilir. Parseller en az 20 m2 olmalıdır. Münavebe denemesinde parseller en az 50 m2 olmalıdır. Bloklar arasında en az 1 metre, parseller arasında ise en az 0.5 metre emniyet şeridi bırakılmalıdır. Denemeler en az 4 tekerrürlü kurulmalıdır.



Herhangi bir herbisit tarım ilaçları üretimi düşünüldüğünde ve buna karar verildiğinde HERBİSİT TARIM İLAÇLARI ÜRETİM ANSİKLOPEDİSİ kaynak olarak tekbaşına yeterlidir. Bu ansiklopedi içerisinde yüzlerce herbisit tarım ilaçlarının üretim formülleri ve üretim yöntemleri mevcuttur.


ETİKETLER: Ot ilacı nasıl yapılır, yabancı ot ilacı üretimi ,herbisit tarım ilaçları formülasyonları, tarım ilaçları formülü, yabani ot ilacı nasıl üretilir, yabancı ot ilacı imalatı, yabancı ot ilacı nasıl uygulanır, herbisit tarım ilaçları formülü, yabancı otlar için zirai ilaçlar, zirai ilaç formülasyonları, yabancı ot için üretim kitabı, ot ilacı kitapları, ot ilacı formülasyonu, herbisit imalat yöntemleri.



PROPER KİMYA