MAKALELER / HERBİSİTLERLE MÜCADELE VE MÜCADELE TEKNİKLERİ


Mekanik Yöntemlerle Mücadele:

Vektör kontrol Çalışmalarımın esası insanların.doğanın.evcil hayvanlar en az düzeyde olumsuz etkilenmesini sağlayarak toplumu bulaşıcı ve sosyal hastalıklardan korumak insanların huzur ve sükunet içerisinde çalışabilecekleri,uyuyup dinlenebilecekleri,eğlenebilecekleri güvenli bir ortam sunmaktır.Bunu yapmak için öncelikle mekanik.fiziksel ve biyolojik kontrol yöntemleri esas alınır.Çevrenin ve alt yapının düzenlenmesi,zararlı üreme alanlarının ıslah edilip ortadan kaldırılması,mahalli yöneticilerin ve halkın bulaşıcı hastalıklar ve hastalık bulaştırıcısı zararlılar hakkında sürekli eğitilmesi ilk başvurulacak fiziksel kontrol yöntemleridir. Başarı için toplumun her kesiminin katkısı şarttır.

Mekanik Mücadelede ana unsurlar:
-Herhangi bir yerde herhangi bir şekilde 10 gün üst üste kalabilecek su birikintisine izin vermemek.
-Organik artıkların açıkta ve gelişigüzel çevremizde birikmesine izin vermemek.
-Her türlü gıda maddesinin uygun ve kapalı kaplarda muhafaza edilmesi ve etrafa hiçbir şekilde dökülüp saçılmasına izin vermemek.

Fiziksel Yöntemlerle Mücadele:
-Işık vb. tuzak yöntemi
-Tel kafes.cibinlik yöntemi
-Ultrasonik ses veren cihazlar
-Yapışkan tuzaklar

Biyolojik Mücadele:Hedef canlıyı kendi doğasında bir başka canlı ile (predatörlejkontrol etme esasına dayanır.
*Balıklar(Gambusia)
*Kurbağalar /sucul kuşlar
*Virüsler,bakteriler,protozoalar,helmintler,mantarlar

Biyolojik,Biyokimyasal,Kİmyasal Entegre Mücadele:Bazı durumlarda Halk Sağlığını korumak amacıyla zararlıların kontrolü için kimyasal maddelerin kullanılması kaçılmaz olmaktadır.Bu durumda kullanılacak biyokimyasal ve kimyasalların seçiminde bazı temel kurallar adım adım izlenmelidir.

Amaç: Hedef zararlıyı ve biyolojik evresinde 12 ay süresince ürediği.beslendiği barındığı.dinlendiği ortamda kontrol altında tutmaktır.
-Mücadeleye başlamadan Önce mücadele yapılacak alanın haritası çıkartılır. Bu haritada üreme ve barınma yerleri işaretlenip kodlandırılır.
-İhtiyaç duyulacak araç,gereç ve uygulayıcı personel tespit edilir.
-Hedef zararlıya etkili olan.maliyet avantajı olan,çevre ve hedef dışı organizmalar için zararlı etkisi olmayan (güvenli olan) ilaçların seçimi yapılır.İlaç seçimi aşağıdaki kriterlere göre yapılır:
*WHO tarafından tavsiye edilmeli ve Sağlık Bakanlığı tarafından haşere kontrolünde kullanılma amacıyla ruhsatlandırılmış olmalıdır.
*Uygulama yapılacak yörede kontrol edilecek zararlı kullanılacak ilaca karşı dirençli olmamalıdır.
*Etiketinde önerilen uygulama dozunda hedef zararlı için öldürücü olmalı.diğer canlılara toksik etki yapmamalıdır.
*Başta uygulayıcıya olmak üzere ilaçtahriş edici ve iritan etki yapmamalı .taciz edici kokusu olmamalıdır.
*Böcekler üzerinde uzaklaştırıcı(repellent)etki yapmamalı.uygulanılan ilaç bitkide, toprakta, suda ve havada kolayca parçalanabilmeli(biodegredasyona uğramalı), parçalanma ürünleri doğaya zarar vermemelidir.
*İlaç formulasyonu uygulama aracına uygun olmalıdır.
*İlaç formulasyonunun ve formulasyonun içerisindeki teknik maddelerin Akut Oral. Akut Dermal LD50 değerleri ile Akut inhalasyon ile sucul canlılara LCso değerleri bilinmelidir.






Herhangi bir herbisit tarım ilaçları üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında HERBİSİT TARIM İLAÇLARI ÜRETİM ANSİKLOPEDİSİ kaynak olarak sizlere yeterli olacaktır.

HERBİSİT TARIM İLAÇLARI ÜRETİM ANSİKLOPEDİSİ

ETİKETLER: Ot ilacı nasıl yapılır, yabancı ot ilacı üretimi ,herbisit tarım ilaçları formülasyonları, tarım ilaçları formülü, yabani ot ilacı nasıl üretilir, yabancı ot ilacı imalatı, yabancı ot ilacı nasıl uygulanır, herbisit tarım ilaçları formülü, yabancı otlar için zirai ilaçlar, zirai ilaç formülasyonları, yabancı ot için üretim kitabı, ot ilacı kitapları, ot ilacı formülasyonu, herbisit imalat yöntemleri.


PROPER KİMYA