MAKALELER / İNSEKTİSİTLERLE MÜCADELE VE MÜCADELE ZAMANLARI / EVRELERİ



1.LARVA MÜCADELESİ

Sivrisinek Larvalarına Karışı: Larva üreme alanları bir programa bağlı olarak KASIM-MART aylarında 30 günde bir, NİSAN-MAYIS aylarında 15 günde bir,HAZİRAN-EKİM aylarında 10 günde bir olmak üzere Temephos Aktif İçerikli kimyasal larvasitlerle veya Bacillus Thuringensis israelensis Aktif içerikli bakteri esaslı ilaçların likit veya granül formulasyonları ile ilaçlanır,Foseptik.su havuzu.kuyu ilaçlamalarında 5 mg Temephos a.i/lt veya 10 mg a.i/lt Bti formulasyonlu ilaçlar uygulanır. Yüzey alan ilaçlamalarında ise her iki formulasyonun etiket bilgilerine göre hazırlanan karışımdan hektara 100 lt. Uygulanır.İçme ve kullanma sularında 1 mg a.i/lt dozunda Temephos, 0,05 mg a.i/lt Bti uygulanır. Larvasitler direnç oluşumuna zemin hazırlayacakları için ergin mücadelesinde kullanılmazlar. Juvenil Hormon Analogları ,(IGR) Böcek Gelişim Engelleyiciler ve/veya Kitin Sentezi Engelleyiciler su hacmi bilinen ve denetlenebilen üreme alanlarında mg a.i/lt dozunda hesaplanarak 30 günde bir 12 ay süreyle uygulanır. İçme ve kullanma sularına 1 mg a.i/lt oranında uygulanabilirler.Yüzey gerilim ajanları(monomoleküler yüzey filmleri);çevreye zarar vermeden toprakta çözünebilme özelliğine sahiptir ancak oluşturdukları film çok incedir. En ufak bir esintide kırılır. Rüzgar almayan havuzlarda, kaplarda, küçük göletlerde kullanılır.

*Tatarcık ve Karasinek Larvalarına Karşı: Larva üreme alanlarına MART-EKİM aylarında 14 günde bir yüzey alana 100-400 ml/m2 oranında karışım düşecek şekilde dozunda organik fosforlu insektisitler uygulanır. Larva mücadelesinin yapıldığı dönemlerde aynı alanlarda mutlaka ergin mücadelesi de yapılmalıdır.

2.ERGİN MÜCADELESİ:

Beslenme.barınma.üreyip çoğalma,dinlenme,kışlama alanlarında bulunan uçan ve yürüyen zararlıların kontrolüdür.

*Rezidüel(Kalıcı Uygulama): Hedef zararlıların ilaçlanmış yüzeylere temas ederek öldürücü dozda insektisite maruz kalıp ölmeleri prensibine dayanır. SC,WP,WG,EW,EC formulasyon yapısında bulunan kalıcı etkili ilaçlarla kapalı yüzey alanlarda 40 ml/m2 açık yüzey alanlarda 100 ml/m2 karışım düşecek şekilde basınçlı sırt pulverizatörleri veya motorlu sırt pulverizatörleri ile 30 günlük periyotlarla ilaçlama yapılır.

*Açık ve Kapalı Alan İlaçlaması: Hedef zararlı ile temas edecek ideal boyuttaki damlacık bulutunun uygulama yapılan alandaki havayı kaplaması sonucu uçan,yürüyen,dinlenen zararlıların insektisit damlacıkları ile temas ederek ölmesi prensibine dayanır. Bu prensipleri yerine getirmenin 3 temel koşulu vardır.
1 .Uygun ekipman seçimi
2.Uygun formulasyon yapısındaki insektisit seçimi
3.Uygun planlama ve tekniğin kullanılması

*Uygun Ekipman Seçimi: Alan ilaçlaması için ilaç verimi ayarlanabilen,damlacık çapı ortalama 25 mikron VMD arasında denetlenebilen soğuk sisleme(ULV) ve Termal(sıcak)sisleme cihazları ile yapılır. Soğuk şişleme cihazlarında seyreltici olarak su kullanılması sonucu elde edilen maliyet avantajı ve çevre güvenliği.ilaçlı karışımın ortalama 25 mikron VMD çapında damlacıklara parçalanarak birim hacim alan başına düşen damlacık sayısının artması ve dolayısıyla alanın ilaçla kaplanması ortalama 25 mikron VMD çapında damlacıkların belli bir zaman dilimi İçerisinde yere düşmeden,havaya uçmadan ilaçlama alanı içerisinde havada asılı kalması gibi büyük avantajları vardır. Termal sisleme cihazlarında seyreltici olarak kullanılan mazotun ek maliyet getirmesi,mazotun çevre kirliliği yaratması yangın riskini arttırması bitkiler üzerinde fitotoksik etki yapması yoğun sis dumanının trafiği engellemesi,yoğun sis dumanını eğlenceli gören çocukların araçlara arkadan binerek zehirlenmeye maruz kalması,cihazın oluşturduğu damlacıkların 1-200 mikron arasında kararsız yapıda olması,küçük damlacıkların (1-5 mikron) gökyüzüne doğru hedef alanın dışına çıkması.büyük damlacıkların (80-100 mikron) ilaçlama makinesinin hemen arkasına düşmesi,yüksek ısıya maruz kalan teknik maddenin belirli oranda etkisini kaybetmesi gibi büyük dezavantaları vardır.

*Uygun Formulasyon Yapısında İnsektisit Seçimi:
ULV Uygulamaları: ULV yöntemli uygulamalarda su bazlı EW formulasyon yapısında insektisitler tercih edilmelidir. Bu yeni teknoloji ile üretilen formulasyonla r su ile seyreltildiklerinde formulasyon yapısında bulunan yağlı alkol molekülleri insektisit parçacıklarının dış yüzeyine geçerek buharlaşmayı geciktiren koruyucu bir tabaka oluşturur. Ortalama 25 mikron VMD çapındaki damlacıklar buharlaşmadan daha uzun süre havada asılı kalır.Bunun sonucu olarak zararlılara temas şansı artıp etkili sonuç verir. EC formulasyonlar iç alanlardaki ULV uygulamalarında tercih edilmelidir. Dış alanlarda EC formulasyonlu insektisitler uygulanacaksa kerosen gibi yüksek kaynama noktasına sahip fitotoksik olmayan seyreltici ile seyreltilerek buharlaşmadan etkilenmeyen kararlı damlacıkların oluşumu sağlanır

Termal Şişleme Uygulamaları: Bu uygulamalarda EC formulasyon yapısında İnsektisitler tercih edilir, **Uygun planlama ve tekniğin kullanılması: Alan spreylemesinde havadaki insektisitle temas eden zararlıların öldürülmesi amaçlanmıştır. Temel etki zararlı yoğunluğunda hızlı bir azalma sağlamaktır. Bu nedenlere bağlı olarak uygulama yapılan ortamda mutlaka zararlıların bulunması gereklidir. Uygun ekipman (cihaz,araç-gereç)uygun formulasyonda insektisit seçildikten sonra bir program dahilinde alan ilaçlamasına başlanılır. Açık alanda yapılacak uygulamalarda hedef zararlının dışarıda olduğu akşam alacakaranlık ile sabah gün doğumuna kadar olan saatler ilaçlama için en uygun zamandır.


İNSEKTİSİT TARIM İLAÇLARI ÜRETİM ANSİKLOPEDİSİ

ETİKETLER: Pestisit nedir,pestisit tanımı, pestisitlerin kullanımı, pestisit çeşitleri, pestisitler nasıl kullanılır,pestisit nerelerde kullanılır, pestisitlerin etkileri,tarımda pestisitler, bitkilere pestisitler, pestisit nasıl üretilir, pestisit formülü,formülleri,pestisit nasıl yapılır,pestisit formülasyonları,insektisit formülasyonları,insektisit ilaç türleri, insektisit tarım ilaçları makinaları.


PROPER KİMYA