MAKALELER / PARKE YAĞLARI..PARKE CİLALARI..ÜRETİMİ..


parke cilası ile ilgili görsel sonucu

Parke yağı çeşitleri


Keten tohumu yağı

Birçok doğal yağ arasında keten tohumu yağı her zaman için bir temel görevi görür. Bu yağ özellikle ahşaba uygulandığında, bir takım önemli niteliklere kavuşur. Keten tohumu yağı, ahşabın yapısını korur ve ahşabın nem düzenleyici özelliğini de teşvik eder. Uzun yıllardır endüstriyel boyalarda, verniklerde, yağlarda ve cilalarda bu yağ kullanılmıştır. Ancak doğal yağların, faydaları kadar dezavantajları da bulunur. Doğal yağ kullanılarak yapılan bakım, parke yüzeyinde uygulanacak sonraki bakım işlemlerinin başka bir seçenek ile gerçekleştirilmesini hemen hemen imkansız hale getirir. Ayrıca doğal yağlar çiziklere karşı nispeten daha az dayanım sağlar ve ahşap yüzeyinde sarımtrak bir renk atmasına neden olur. Tüm bunlar dışında doğal yağların kuruma süresinin uzun olması bazı kullanım sorunlarına neden olabilmektedir.

YAPI KİMYASALLARI  ANSİKLOPEDİSİ -1

İşlem görmüş yağlar

Parke sektörü bugün yağ kullanımına hazır olsa da müşteriler parke yağının sadece sunacağı avantajlarla ilgileniyor. İmalatçılar ürünlerinin temel yapısında halen doğal yağları tercih ediyor ancak karışıma yeni malzemeler ekleyenlerin sayısı hiç az değil. Bu nedenle modifiye edilmiş yağlar olarak sınıflandırılan ayrı bir çeşit oluşturulmuştur. Esasında bu terim kendini epeyce açıklıyor: işlem görmüş yağların temelinde; keten tohumu yağı, hint yağı, soya yağı ve ayçiçek yağı gibi doğal yağlardan biri bulunur. Doğal yağ, içerisine yağın karakteristik özelliklerini belirleyecek olan kimyasal maddeler ilave edilmek suretiyle düzenlenir. Bu yağlarda en sık kullanılan kimyasal madde üretandır ve sunduğu avantajlar arasında daha kısa hızlı kuruma süresi, daha az oluşan renk bozulması ve çiziklere karşı daha fazla dayanım gibi özellikler gösterilebilir.

YAPI KİMYASALLARI  ANSİKLOPEDİSİ -2

Wax yağı

Yağ başlı başına bağımsız bir tamamlayıcı olarak kullanılabilir ancak aynı zamanda bilinen en yaygın temel madde olarak kabul edilir ve wax uygulama işlemi öncesi gerekli olan alt tabaka veya nüfuz tabakasını oluşturur. Yağ, zemin kaplamasının doygunluk derecesini belirler ve wax da koruyucu bir üst tabaka oluşturur. Kısa süre öncesine kadar, tüm bu işlemler iki aşamalı bir süreçte tamamlanıyordu. Ancak bugün yoğun wax yağı olarak tanımladığımız yağ ve wax bileşiminin, bir başka deyişle wax ile zenginleştirilmiş yağın, artarak devam eden yoğun kullanımı ile karşı karşıyayız. En yaygın olarak kullanılan yağlar; keten toğumu yağı, hint yağı ve odun yağıdır. En sık kullanılan wax ise balmumudur. Yağ ve wax çeşitlerine ilaveten, yoğun wax yağı bir takım doğal reçineler de ihtiva edebilir.

parke cilası ile ilgili görsel sonucu

Sert ahşaplara yağ uygulaması

1. Adım: Ahşabın bir parçasında test etmek: Genel uygulama öncesinde, yağ işleminin istenilen sonucu verip veremeyeceği anlayabilmek için parkenin yalnızca bir kısmına ufak bir deneme yapılması önerilir.
2. Adım: Uygulama: Deneme işlemi sonrasında yapılacak genel uygulamadan en iyi neticeyi alabilmek için uygulamanın tek seferde yapılması gerekir ancak bazı markalar iki aşamalı uygulamayı önermektedir. Çam ve kayın ağacı gibi güçlü emme özelliğine sahip olan ahşap türleri de iki aşamalı uygulamaya ihtiyaç duyarlar. Yağ, kalın bir tabaka halinde yüzeye uygulanır ve bir saat içerisinde de temizlenir. Yüzey üzerinde kurumaya asla bırakılmamalıdır. Böyle bir durumun söz konusu olması halinde, yağ fazlasını plastik bir spatula yardımıyla almanız gerekir. Yüzeyin kuruması için yumuşak pamuklu bir bez de kullanabilirsiniz.
3. Adım: Cilalama aşaması: Parke yüzeyini yumuşak ve beyaz bir bez yardımıyla dairesel hareketler yaparak cilalayın. İstenilen görünüm elde edilinceye kadar bu işlemi sürdürebilirsiniz.
4. Adım: Yüzeyin kuruması ve temizlenme süreci: Cilalan yüzey üzerindeki trafik akışının başlayabilmesi için 48 saatlik bir kuruma süresine ihtiyaç vardır. Yağlama işlemi ertesinde en erken bir hafta sonra ise sadece su kullanarak yüzeyi temizleyebilirsiniz. Ancak kesinlikle hiçbir surette zeminin üzerini halı ya da benzeri bir malzeme ile kaplanmaması gerekmektedir.
Yağlanmış bir zeminin bakımı
Daha önce de belirttiğimiz gibi, yağ işlemi görmüş bir yüzeyin bakıma ihtiyacı vardır. Her bakım işlemi sonrasında kaplamanın daha da güçleneceği gerçeği nihai tüketici açısından gerçek bir avantajdır. Yağ işlemine tabi tutulmuş yüzeylerin bakımında birkaç değişik yöntem vardır:
1. Normal bakım süreci
Düzenli bakım olarak da adlandırabileceğimiz normal bakım sürecinde her hafta sadece su ve belli bir miktar saf sabun kullanarak yüzeyi temizleyebilirsiniz.
2. Periyodik bakım süreci
Yağ üreticilerinin birçoğu bakım esnasında kullanılması için özel bakım yağları önermektedir. Bu tür bakım yağları, ayda bir gerçekleştirilmesi gereken periyodik bakımda kullanılır. Bakım yağı, yüzeyde yerleşmiş kirleri çıkarmak ve ufak çizikleri onarmak için çok az miktarlarda kullanılmalıdır. Yağı, ufak bir bez parçası üzerine dökerek uygulayabilirsiniz.

PASTALAR ve BOYALAR ve YAPIŞTIRICILAR ANSİKLOPEDİSİ

YAPI KİMYASALLARI ÜRÜNLERİ İMALATI düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ formül içeriği bakımından sizlere yeterli olacaktır. 

YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ içeriisnde yüzlerce epoksi,poliüretan, izolasyon harçları ve tamir harçlarına ait, ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.

ENDÜSTRİYEL SANAYİ BOYALARI ANSİKLO

Bu ansiklopedi içerisindeki yüzlerce ürünleri hiçbir teknik destek almadan tekbaşınıza üretebilirsiniz.YAPI KİMYASALLARI ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok kolay anlayabileceği ve herkesin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştır.

Bu ansiklopediler mevcut işlerinizin gelişmesine katkı verebilir veya yeni bir iş kolu yaratmada sizlere öncülük edebilir.

ETİKETLER: PARKE YAĞI NEDİR,PARKE YAĞI NEDEN KULLANILIR,PARKE BAKIMI,PARKELERİN YAĞLANMASI,DOĞAL PARKE YAĞI,YAĞLARI,PARKE CİLASI,PARKE CİLALARI,PARKE CİLASI FORMÜLÜ,FORMÜL,PARKE YAĞI YAPIMI,PARKE BAKIMI,PARKE ONARIMI,PARKE CİLASI YAPILIŞI,PARKE CİLASI NASIL YAPILIR,PARKE YAĞI BİLEŞİMİ,PARKE CİLASI İÇERİĞİ,İÇERİK,PARKE PARLATICISI,PARKE KORUYUCU,PARKE TAMİRATI,PARKE CİLASI ÜRETİMİ,ÜRETİM,PARKE YAĞI İMALATI,İMALAT.

PROPER KİMYA