MAKALELER / SOĞANDA BEYAZ ÇÜRÜKLÜĞÜ / SARIMSAKTA BEYAZ ÇÜRÜKLÜĞÜ HASTALIKLARI


FUNGUSİT TARIM İLAÇLARI ÜRETİM ANSİKLOPEDİSİBEYAZ ÇÜRÜK HASTALIĞI BELİRTİLERİ

Hastalık, asıl olarak tarlada ortaya çıkar ve uygun olmayan depo koşullarında da zarara neden olabilir. Bitkilerde yumruların oluşmaya başlamasıyla patojenin gelişmesi de artar. Hastalığa erken yakalanmış olan bitkiler solar ve çökerler. Yapraktaki belirtiler bitkinin gövdesi ve yumruları oluştuktan sonra ortaya çıkar ve alt yapraklardan itibaren sararma meydana gelir Sararmış bitkiler topraktan çekilince kolayca çıkarlar ve bu yumruların beyaz bir örtü ile kaplandığı ve üzerinde yer yer siyah küçük belirtilerin oluştuğu görülür. Daha sonra bu oluşumlar hızlı bir şekilde devam eder ve yumrular çürümeye başlar. Çürüme ilk dönemde ıslak çürüklük şeklinde olmasına rağmen zamanla kuru çürüklük şekline döner. Bulaşık bitkinin toprak altı kısımlarından komşu bitkilere bulaşmalar olur ve aynı sıra üzerinde kurumalar başlar. Eğer hastalıktan etkilenen yumrular uygun sıcaklıklarda depolanmazsa, hastalık depolarda da devam eder ve yumruların çürümesine neden olur. Kuru depo koşullarında ise hastalık yayılmamaktadır.

Hastalık etmeni tarlada görüldüğünde konukçu bitkileri yetiştirmek oldukça zordur. Hastalık, kışlık ekimlerde ve serin iklim koşullarında daha fazla zarara neden olmaktadır. Ülkemizde soğan ve sarımsak yetiştirilen bazı alanlarda sınırlı olarak görülmektedir.
 

ETİKETLER: Soğanda beyaz çürüklüğü nedir,sarımsakta beyaz çürüklüğü hastalığı ile mücadele, soğan ve sarımsakta beyaz çürüklüğü hastalığı nasıl görünür, soğanda beyaz çürüklüğü hastalığı nasıl yok olur, sarımsakta beyaz çürüklüğü ile mücadele nasıl yapılır, soğan ve sarımsakta beyaz çürüklüğü hastalığı nasıl bilinir, soğanda beyaz çürüklüğü hastalığı zararları, sarımsakta beyaz çürüklüğü hastalığı için tarım ilaçları, soğan ve sarımsakta beyaz çürüklüğü ile ilaç ile mücadele, kültürel mücadele.


PROPER KİMYA