MAKALELER / Soğanda Siyah Çürüklük hastalığı...Küf Hastalığı Özellikleri


Fotoğrafın kansere neden olan siyahlaşmış soğanları gösterdiği iddiası


Toprak ve ürün artıklarında görülen fungal bir etmen meyve ve sebze bitkilerinin büyük bir kısmını etkilemektedir. Fungal etmen aynı zamanda tohum kökenli de olabilir. Fungal etmen her çeşit soğana depolarda ve taşıma esansında saldırmakta ve hastalık yapmaktadır. Soğanların uzun periyodlar yaklaşık 2-3 gün yüksek nem ihtiva eden depolarda muhafa edilirse, zarar çok daha şiddetli olabilir. Hastalık etmeni depolarda direkt olarak temas yolu ile olabileceği gibi mekanik ve hava akımları ile de sağlıklı bitkileri bulaştırabilir.



Yüksek sıcaklıklar fungal etmenin gelişmesi için uygundur, gelişme 35 
°C de en yüksek seviyede ve 13 °C de ise en düşük seviyede olmaktadır. Sporlar %80-86 gibi yüksek bir nisbi nemde çimlenmektedir. Siyah çürüklük yurdumuzda soğan, sarımsak, incir ve turunçgil meyvelerinde görülmektedir. Hastalık etmeninin konidium (spor ve spor taşıyıcı organları) siyah rengli olmasından dolayı, etmen siyah görünüşlüdür. Hastalık etmeni saprofit ve zayıf bir patojendir. Olgunlaşmamış ve çatlamış meyvelerde hastalık oluşturmaktadır. Portakal ya da incirde de hastalık yaralanmış ve çatlamış meyvelerde görülmektedir. Soğanlarda ise hastalık yaralı olanlarda hızlı gelişmekte, ama bunlarda yaralanma olmadan da kabuklar altında hastalık gelişmektedir.


FUNGUSİT TARIM İLAÇLARI ÜRETİM ANSİKLOPEDİSİ


ETİKETLER: Soğanlarda siyah çürüklük ( küf ) hastalığı nedir, soğanda siyah çürüklük hastalığı neden olur, soğan hastalıkları, soğan fungal hastalıklar, fungusit tarım ilaçları formülleri, soğan küf hastalığı etkileri, soğanda siyah çürüklük hastalığı ile mücadele, kültürel mücadele, tarım ilaçları ile mücadele, soğan siyah çürüklük ( küf hastalığı ) hastalığı için tarım ilaçları.


PROPER KİMYA