MAKALELER / TURUNÇGİL YAPRAK BİTLERİ İLE MÜCADELE YÖNTEMLERİ


TURUNÇGİLLERDE YAPRAKBİTLERİ

Turunçgil siyah yaprakbiti (Toxoptera aurantii)

Şeftali yaprakbiti (Myzus persicae )

Pamuk yaprakbiti (Aphis gossypii)

Börülce yaprakbiti (Aphis craccivora)

Turunçgil yeşil yaprakbiti (Aphis citricola) Aphis spiraecola


Turunçgil yeşil yaprak biti - Insects
Tanımı ve Yaşayışı:

• Turunçgillerin taze sürgün ve yapraklarında; siyah yeşil, gri renklerde 1,5-2,5 mm büyüklükte olan zararlılardır. Kanatlı ve kanatsız formları vardır. Vücudun sırt kısmında değişik boylarda tatlımsı sıvı çıkaran iki adet boru şeklinde çıkıntı bulunur.

• Kışı, yumurta döneminde dal ve gövde üstünde geçirirler. İlkbahar başlarında açılan yumurtalardan çoğalarak hızla koloni oluştururlar. Sıcaklığın yükselmesi ile ölümler artar.

Zarar Şekli:

• Bitki özsuyunu emerek beslenirler. Turunçgil fidanları ile mandarinlerin genç sürgün ve yapraklarını tercih ederler. Beslenmeleri sonucu yapraklar kıvrılır, küçülür ve dolayısıyla gelişmesi durur. Çıkardıkları tatlı madde ile yaprak ve taze sürgünlerin üzeri kaplanır. Bu tatlı madde üzerinde gelişen is (fumajin) tabakası da solunumu engeller. Yaprakbitlerinin en önemli zararı ilkbaharda yaptığı zarardır. 



 
 
İNSEKTİSİT TARIM İLAÇLARI ÜRETİM ANSİKLOPEDİSİ



ETİKETLER : Turunçgil yaprak bitleri nedir, turunçgil yaprak bitleri zararları, turunçgil yaprak bitleri neden olur, turunçgil yaprak bitleri ile mücadele, turunçgil yaprak bitleri ile kültürel mücadele yöntemi, turunçgil yaprak bitleri ile kimyasal ilaçla mücadele, turunçgil yaprak bitleri için zirai ilaçlar, turunçgil yaprak bitleri nasıl yok olur, turunçgil yaprak bitleri nasıl etki eder, turunçgil yaprak bitleri belirtileri, turunçgil yaprak bitleri ile biolojik mücadele, turunçgil yaprak bitleri yaşayışı, turunçgil yaprak bitleri etkileri, turunçgil yaprak bitleri zararları.


PROPER KİMYA