MAKALELER / TURUNÇGİL YILDIZ KOŞNİLİ İLE MÜCADELE YÖNTEMLERİ / BELİRTİLERİ


YILDIZ KOŞNİLİ Ceroplastes floridensis Comst. (Hemiptera: Coccidae)

Tanımı ve Yaşayışı:

Ergin hafif kirli beyaz renkte ve bir balmumu tabakası altında bulunan bir zararlıdır. Larva döneminde belirgin olan bölme ve beyaz çıkıntıları vardır Ergin dişinin altında bulunan yumurtalar ilk konduklarında açık san veya krem renginde, olgunluk zamanına doğru ilerledikçe bu renk sarı olur.

Zarar Şekli:

● Bitki özsuyunu emerek ağaçların zayıf kalmasına ve verimin azalmasına hatta meyvenin kalitesinin düşük olmasına neden olur. Ayrıca, çıkardıkları tatlı madde ile fumajin oluşur. Buda solunum ve özümlemeye etki eder. Meyvelerin değeri düşer. Ege ve Akdeniz Bölgelerinde yaygındır.


Yıldız Koşnili ve Kanlıbalsıra Mücadelesi & İlaçları | hortiturkey

Zararlı Olduğu Bitkiler:

● Konukçuları; başta turunçgil, harnup ayva, Japon ayvası, malta eriği, erikler, trabzon hurması, taflan, küçük yapraklı kauçuk, defne, muz, mersin, zakkum, sakız, palmiye gibi bitkilerdir.  

Mücadele Yöntemleri:

Kültürel Önlemler:

● Bahçe bakımı normal ve zamanında yapılmalı, sık dikimden kaçınılmalı ve taçlar arasında 1-1.5 m‘lik ara bırakılmalıdır.

Kimyasal Mücadele:

● Yaprak başına ortalama birden fazla zararlı varsa ilaçlama yapılır. İlaçlamalar kış aylarında, açık geçen zamanlarda, kaplama kış ilaçlaması şeklinde yapılırsa, diğeri koşnil, kırmızı örümcek, pas böcüsü ile de mücadele yapılmış olur. Yaz aylarında ise; haziran ortalarından itibaren dal ve yapraklardaki erginlerin altındaki yumurtaların boşalıp boşalmadığına bakılır. Değişik yerlerdeki kontrollerde % 100'ü boşalmışsa derhal birincil ilaçlama yapılır. Eğer mayıs ayı başlarına kadar olan zamanda kırmızı kabuklubit için l bir ilaçlama yapılmışsa, 25 gün sonraki ilaçlama yıldız koşnili zamanına denk geldiğinden başka ilaçlama gerekmez.Eğer mayıs ortalarından haziran başlarına kadar kırmızı kabuklubit için bir ilaçlama yapılmamışsa haziran sonuna kadar; Yıldız koşnili için yapılan birinci ilaçlamadan 25 gün sonra ikinci bir ilaçlama yapılabilir. İkinci döl zamanı olan eylül ortalarından itibaren kontrol yapılır, her yaprağa ortalama bir canlı ergin düşüyor ve % 100'ünde yumurta açılıp yaprak damarlarında küçük küçük beyaz yıldızcıklar dizilmişse, mart ayına kadar olan 6-7 aylık dönemde kış ilaçlaması yapılmalıdır. 




 
 
İNSEKTİSİT TARIM İLAÇLARI ÜRETİM ANSİKLOPEDİSİ



ETİKETLER : Turunçgil yıldız koşnil nedir, turunçgil yıldız koşnil zararları, turunçgil yıldız koşnil neden olur, turunçgil yıldız koşnil ile mücadele, turunçgil yıldız koşnil ile kültürel mücadele yöntemi, turunçgil yıldız koşnil ile kimyasal ilaçla mücadele, turunçgil yıldız koşnil için zirai ilaçlar, turunçgil yıldız koşnil nasıl yok olur, turunçgil yıldız koşnil nasıl etki eder, turunçgil yıldız koşnil belirtileri, turunçgil yıldız koşnil ile biolojik mücadele, turunçgil yıldız koşnil yaşayışı, turunçgil yıldız koşnil etkileri, turunçgil yıldız koşnil zararları.


PROPER KİMYA